Zelfstudiepakket

Hieronder vindt u informatie over ASL Foundation op basis van zelfstudie. In klassikale trainingen wordt vaak naast de theorie ook aandacht besteed aan de praktijk, maar als u al veel praktijkervaring heeft is dat natuurlijk overbodig. Een waarschuwing bij zelfstudie is wel op zijn plaats; het vereist bepaald enige discipline om op eigen houtje de stof door te lopen, de proefexamens te doen en vervolgens succesvol het examen. Aan de andere kant; het bespaart veel kosten en als het toch niet lukt kunt u natuurlijk altijd alsnog een training bij een opleider volgen.

Hieronder staat opgesomd wat u nodig heeft voor zelfstudie uitgesplitst in de individuele componenten.

ASL – EXIN exameneisen

Bij EXIN is de naam voor het examen voluit: EXIN Application Management Foundation with reference to ASL. De afkorting die bij EXIN daarvoor wordt gebruikt is: AMF.

De EXIN exameneisen zijn hier te downloaden: ASL Foundation exameneisen.

Studiemateriaal deel 1. Het boek ‘ASL 2 – een framework voor applicatiemanagement’

Het boek “ASL 2 – een framework voor applicatiemanagement” wordt uitgegeven door van Haren Publishing. Dit boek staat in de examenspecificaties van EXIN en het wordt aangeraden dit boek aan te schaffen als u van plan bent het EXIN-examen te doen. Online bestellen kan via Managementboek, via onderstaande link komt u rechtstreeks bij het juiste boek:

ASL 2 – Een framework voor applicatiemanagement
Remko van der Pols

Studiemateriaal deel 2. Het boek ‘Foundations of IT Service Management op basis van ITIL® v3’

Van het boek “Foundations of IT Service Management op basis van ITIL® v3” behoren de paragraaf 2.5 en hoofdstuk 8 bij de examenstof van ASL. Paragraaf 2.5 geeft een overzicht van de servicelevenscyclus van ITIL v3. Hoofstuk 8 geeft een algemene beschrijving van processen, functies, rollen, functies, tools en cultuur. In het algemeen vormt de kennis in genoemde delen eigenlijk al basiskennis van de meeste mensen die ASL examen gaan doen. Ook het boek hebben daarom veel mensen al in bezit. 
Heeft u het boek nog niet, dan is ook dit boek eenvoudig online via Managementboek te bestellen:

Foundations van ITIL V3
Jan van Bon

Studiemateriaal deel 3. Aanvullend artikel ‘ASL 2 en ITIL® v3, hoe liggen de verhoudingen nu?’

Bij het examenmateriaal hoort ook een artikel dat u via de website van de stichting ASL BiSL Foundation kunt krijgen. Hier is het gratis te downloaden: Artikel “ASL 2 en ITIL® v3, hoe liggen de verhoudingen nu?”.

ASL – EXIN-proefexamen

Het EXIN-proefexamen is hier gratis te downloaden: ASL Foundation proefexamen.

Let op! Op internet zijn meerdere ingescande ASL-examens te vinden. Hoewel goed bedoeld, extra oefenmateriaal is immers altijd welkom, zijn dit examens gebaseerd op de eerste versie van ASL. Het wordt daarom sterk afgeraden deze te gebruiken, de verwarring kan grote vormen aannemen. Er is op dit moment slechts 1 proefexamen beschikbaar, en dat is via bovenstaande link gratis van de website van het EXIN te downloaden.

ASL – Aanmelden examen

U kunt examen doen bij EXIN op verschillende locaties in Nederland. U kunt op de website online inschrijven en een eigen datum en tijd kiezen. (Bij EXIN is de naam voor het examen voluit tegenwoordig: EXIN Application Management Foundation with reference to ASL. De afkorting die bij EXIN daarvoor wordt gebruikt is: AMF.)

U kunt daarnaast examen doen bij APMG. Aanmelden daar gaat via APMG-Benelux

Onze aanraders

Het ASL basisboek, de pocketguide, de courseware en last but not least, de zelfevaluatie. Al deze boeken zijn online te koop bij Managementboek.

ASL 2 – Een framework voor applicatiemanagement
Remko van der Pols
ASL2 – Pocketguide
Yvette Backer, Remko van der Pols
ASL2 Foundation Courseware
Frank van Outvorst, René Sieders

ASL 2 Zelfevaluatie
– ASL 2 – diagnose voor applicatiemanagement
René Sieders, Remko van der Pols