Proces Continuiteitsbeheer

Doelstelling

Het voorzien in continuïteit van het bedrijfsproces door adequate maatregelen die op langere termijn en in uitzonderlijke omstandigheden de werking van het informatiesysteem garanderen. 

Aspecten

Activiteiten

 • Continuiteitsplanning
  • Inventarisatie diensten
  • Risicoanalyse
  • Bepaling maatregelen
 • Realisatie
 • Bewaking
 • Rapportage

Resultaten

 • Continuiteitseisen
 • Continuiteitsplan

Relaties

De praktijk

Continuïteit wordt binnen IT vaak vereenzelvigd met het dubbel uitvoeren van systemen, het maken van back-ups, het kunnen uitwijken naar een andere locatie en ga zo maar door. En dat werkt prima voor hardware. Maar software dubbel uitvoeren, draagt dat ook bij aan een hogere continuïteit? Want als een fout in de software zit, dan zit hij automatisch ook in de andere. Sterker nog, u moet zich pas echt zorgen gaan maken als dat niet het geval is.

Toch kan ook hier het dubbel uitvoeren best een bijdrage leveren. Maar het werkt wel wat anders dan in de hardware. We werken het even uit. Stel dat er een update op de software moet worden gedaan. We kunnen er dan voor kiezen dat eerst in de ene omgeving te doen, en pas als blijkt dat het goed werkt ook in de andere. Extra voordeel; gebruikers kunnen gewoon blijven werken.

Moraal van het verhaal; als we het hebben over continuïteit in IT-omgevingen, dan moeten we toch net even anders tegen de software aankijken dan tegen de hardware. Voor beide zijn talloze maatregelen mogelijk, maar niet alle maatregelen gelden voor beide.

Een tweede voorbeeld: hackers. Hackers hebben het zelden voorzien op de hardware, maar eigenlijk altijd op de data en de software waarmee ze die data kunnen bereiken, ontfutselen, vernietigen, versleutelen of anderszins u enorme schade kunnen berokkenen. Dus ook hier geldt weer: kijk eens op zijn ASL’s naar alle bedreigingen die software betreffen en probeer daar samen met infra-deskundigen een evenwichtig plan voor uit te werken.

Onze aanraders

Het ASL basisboek, de pocketguide, de courseware en last but not least, de zelfevaluatie. Al deze boeken zijn online te koop bij Managementboek.

ASL 2 – Een framework voor applicatiemanagement
Remko van der Pols
ASL2 – Pocketguide
Yvette Backer, Remko van der Pols
ASL2 Foundation Courseware
Frank van Outvorst, René Sieders

ASL 2 Zelfevaluatie
– ASL 2 – diagnose voor applicatiemanagement
René Sieders, Remko van der Pols

Slides

ASL - Framework
ASL - Continuiteitsbeheer
ASL - Continuiteitsbeheer: Doel
ASL - Continuiteitsbeheer: Aspecten
ASL - Continuiteitsbeheer: Activiteiten