Procescluster Beheer

Doelstelling

Het procescluster beheer heeft de volgende doelstelling:

Applicaties in de exploitatie-omgeving optimaal inzetten ten behoeve van de bedrijfsprocessen met een gerechtvaardigde inzet van middelen en een minimum aan verstoringen

Onderwerpen

  • Identificatie en beheer objecten van dienstverlening
  • Beschikbaarheid en betrouwbaarheid garanderen
  • Afwijkingen op dienstverlening verhelpen
  • Juiste capaciteit op juiste plaats op juiste moment

De processen

Het procescluster Beheer bestaat uit de volgende vier processen:

De praktijk

Het procescluster Beheer vormt de basis van het werken binnen Applicatiebeheer. Immers, als een applicatie het niet doet, als gebruikers hulp nodig hebben, als de performance te wensen over laat of er nog iets anders aan de hand is waardoor gebruikers niet kunnen werken met de applicatie…dan moet dat eerst worden verholpen. Toch zijn gek genoeg veel applicatiebeheerders en anderen in dit vakgebied die drukker zijn met wijzigingen, projecten, innovatie en andere werkzaamheden dan het rechttoe rechtaan ondersteunen van de huidige productiesystemen.

Sterker nog, er zijn applicatiebeheerders die het werk uit dit procescluster maar vervelend vinden. Het verstoort hun werk aan een wijziging of in een project. Helaas is er dan wel verkeerdom gedacht; het gaat er immers om dat er allereerst voor wordt gezorgd dat gebruikers kunnen werken en pas daarna dat in de nog resterende tijd andere werkzaamheden volgen.

Onze aanraders

Het ASL basisboek, de pocketguide, de courseware en last but not least, de zelfevaluatie. Al deze boeken zijn online te koop bij Managementboek.

ASL 2 – Een framework voor applicatiemanagement
Remko van der Pols
ASL2 – Pocketguide
Yvette Backer, Remko van der Pols
ASL2 Foundation Courseware
Frank van Outvorst, René Sieders

ASL 2 Zelfevaluatie
– ASL 2 – diagnose voor applicatiemanagement
René Sieders, Remko van der Pols

Slides