Exameneisen en -tips

ASL – APMG exameneisen

De APMG exameneisen zijn hier gratis te downloaden: ASL Foundation exameneisen.

ASL – Examentips

In de loop van de jaren zijn een aantal tips verzameld die de slagingskans kunnen verhogen. Doe er uw voordeel mee! Het zijn de volgende tips:

 1. Onderschat ASL niet!
  De grootste faalfactor bij het ASL-examen is onderschatting. ASL is in principe niet erg moeilijk, maar toch staat er voor ASL 60 studie-uren. De cursustijd gaat daar vanaf, en heeft u flinke praktijkervaring dan mag u er gerust nog eens 10 uur aftrekken. Maar er resteert dan niet voor niets nog een aardig aantal uren om het cursusboek te bestuderen.
 2. Vragen goed lezen
  Altijd de vragen goed lezen. Sommige vragen lijken op vragen uit het proefexamen, maar dan toch net even anders. Of je leest over een woord wat de vraag weer hee anders maakt.
 3. Meerkeuzevragen
  – Van de 4 antwoorden zijn er in het algemeen 1 of 2 onzinnig, 1 komt dicht in de buurt en natuurlijk is er maar 1 de juiste. Door de echt foute weg te schrappen komt u sneller tot het juiste antwoord.
  – Laat geen vragen onbeantwoord. Weet u een vraag echt niet, gok dan altijd. Er volgen geen strafpunten voor foute antwoorden.
 4. Neem de tijd
  Voor de 40 vragen is 60 minuten de tijd, dit is ruim voldoende.
 5. Terminologie
  Leer de termen en hun betekenis zoals ze in het boek staan goed.
  Een aantal vragen op het examen zijn pure kennisvragen.
 6. De processen
  Uiteraard moet u van elk proces het doel en de activiteiten kennen. Ook het verband tussen de processen is van belang. Op het examen wordt een aantal keer een praktijksituatie geschetst, waarna een vraag volgt in de trant van: “Welk proces is hierop van toepassing?”
 7. Doe een proefexamen
  Een proefexamen geeft een goede indruk van hoe het examen zal verlopen. Doe het examen pas als u de stof voor uw eigen gevoel voldoende beheerst. En niet spieken tussendoor natuurlijk!
  Er is overigens altijd een kans dat u vragen uit het voorbeeldexamen ook tijdens het echte examen krijgt. Een goede reden dus om het proefexamen extra goed te bekijken!
 8. Neem de reistijd ruim
  Gestrest aan het examen beginnen omdat u maar net op tijd bent is natuurlijk niet bevorderlijk voor de resultaten. Neem daarom een ruime marge in de benodigde reistijd. Met de auto gaat immers niet altijd even vlot. En komt u met de trein, reken dan op mogelijke vertragingen. Die treden immers vooral op als u het net niet kan gebruiken.
  Na aanvang van het examen wordt u niet meer toegelaten.
 9. Kom uitgerust
  Een examen is niet iets ‘als klusje tussendoor’. Neem vooraf de nodige rust, slaap goed en probeer andere belangrijke zaken even opzij te zetten.
  En na het examen is het wel zo aardig letterlijk de tijd te hebben om te genieten van de geleverde prestatie.
 10. Eisen
  In de exameneisen, zie bovenaan deze pagina, staat wat u moet weten en beheersen. Helaas staan er naast heel concrete eisen ook wel wat meer algemene eisen, waardoor u misschien op het verkeerde been wordt gezet.
  Kijk daarom altijd naar de literatuurlijst. U kunt er vanuit gaan dat u de literatuur die hier staat opgesomd voldoende moet beheersen.
 11. Bedenk eerst zelf het antwoord
  Een goede methode om multiple-choice vragen te beantwoorden is om na lezing van de vraag eerst zelf het antwoord te bedenken en dan pas het juiste antwoord uitkiezen. Het kost meer tijd, maar geeft meer zekerheid. Heeft u de vraag niet goed gelezen of begrepen, dan zal opvallen dat geen van de antwoorden bij het zelfbedachte antwoord past. En dat is een heel waardevol signaal!
 12. Bekijk alle antwoorden
  U herkent het vast; na lezing van de vraag leest u bij antwoord B het naar uw mening juiste antwoord. B dus! Naar C en D kijkt u niet eens meer. Toch is het zinvol ook C en D te lezen: al leest u daar inderdaad volstrekte onzin, dan geeft dat extra zekerheid omtrent het juiste antwoord.
 13. Moeilijke vragen overslaan
  Komt u een vraag tegen waar u werkelijk geen idee hebt van het antwoord, of waarbij u heel erg twijfelt, sla deze dan even over. Door de makkelijke vragen eerst te doen groeit uw vertrouwen. Daarna is er ruim de tijd voor de moeilijke.
 14. Alle vragen beantwoord?
  Controleer aan het eind nauwgezet of u alle vragen hebt beantwoord. Zeker als u de voorgaande tip opvolgt is er een kans dat een vraag onbeantwoord blijft.
  Weet u op een vraag werkelijk geen antwoord, doe dan een gok. Maar ga dan eerst omgekeerd te werk: welk van de antwoorden is het zeker niet? De kans dat u goed gokt neemt daardoor aanzienlijk toe.
 15. Toch gezakt?
  Bij het proefexamen kon u al nagaan bij welke processen uw zwakke punten zaten. Dat geldt tegenwoordig ook voor het echte examen. U krijgt te zien welke vragen u fout heeft beantwoord en op welk proces deze vraag betrekking had. Maak goed gebruik van deze feedback en wacht niet te lang met een herkansing: uw kennis zakt weg en u moet extra veel moeite doen om dit weer op te halen.

Onze aanraders

Het ASL basisboek, de pocketguide, de courseware en last but not least, de zelfevaluatie. Al deze boeken zijn online te koop bij Managementboek.

ASL 2 – Een framework voor applicatiemanagement
Remko van der Pols
ASL2 – Pocketguide
Yvette Backer, Remko van der Pols
ASL2 Foundation Courseware
Frank van Outvorst, René Sieders

ASL 2 Zelfevaluatie
– ASL 2 – diagnose voor applicatiemanagement
René Sieders, Remko van der Pols